Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Ziekenhuis Gelderse Vallei zet stap in de wereld van zorginnovatie

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede levert medische zorg, onderzoek en innovatie voor het verzorgingsgebied West- en Midden-Gelderland en Oost-Utrecht. Patiënten kunnen in het ziekenhuis terecht voor bijna alle medische specialismen. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Daarvoor wilde Gelderse Vallei voor verschillende disciplines beter en slimmer gebruikmaken van de beschikbare data uit diverse systemen. Het ziekenhuis werkt hiervoor samen met SAS.

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt al ruim twaalf jaar gebruik van de analytische software van SAS. Alle systemen zijn inmiddels ontsloten op de software van SAS. Hoewel de software initieel alleen gebruikt werd voor rapportages, en dus vooral om terug te blikken, helpt SAS Visual Analytics juist met geavanceerde analyses waarmee het ziekenhuis vooruit kan kijken.

“Alles wat we doen staat in het teken van de kwaliteit van de zorg die we leveren”, zegt Robbert Westerink, Hoofd Datawarehouse van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Om hier continu inzicht in te hebben, ontwikkelde het team van Westerink een organisatiebreed dashboard met SAS Visual Analytics. Hiermee krijgen gebruikers van verschillende disciplines visuele inzichten in onder meer financiën, de zorg die wordt verleend en personele aangelegenheden. Bovendien kunnen gebruikers zelf de onderliggende data verder onderzoeken om nieuwe ontdekkingen te doen. Zo hebben specialisten bijvoorbeeld altijd een actueel beeld van het aantal opnames en spreekuren, maar ook van mogelijke afwijkingen in de sterftekans van patiënten.

Groot voordeel: één versie van de waarheid

Gelderse Vallei heeft met SAS bovendien grote vooruitgang geboekt in het ontsluiten van de data uit verschillende systemen die in de organisatie worden gebruikt. “Voordat we SAS gebruikten was het onmogelijk of te tijdrovend om data uit onze systemen te combineren en daar nieuwe inzichten uit te halen. Hier hebben we echt winst behaald”, vindt Westerink.

Een groot voordeel van SAS Visual Analytics vindt Westerink dat er één versie van de waarheid is: “Iedereen kijkt naar dezelfde informatie die bovendien altijd actueel en beschikbaar is. Men kan er direct mee aan de slag. Verder hebben we nu meer uniformiteit in de rapportages. Voorheen leverden de afdelingen allemaal rapportages aan in een ander format. Met het dashboard hebben we de standaard gezet.”

Het succes van het dashboard zorgt voor nieuwe ambities voor Westerink: “We hebben nu heel veel data ontsloten uit gestructureerde gegevens. Een volgende stap is om ook ongestructureerde data te integreren. Verder willen we sterker gaan inzetten op de voorspellende waarde van data. Zo kun je informatie uit EPD’s analyseren die het verloop van ziekten in kaart brengen om te voorkomen dat mensen te vroeg ontslagen worden. Daarmee kunnen we heel concreet artsen helpen om de kwaliteit van het zorgproces te verbeteren.”

De volgende stap: machine learning

Met de implementatie van SAS Visual Analytics heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei de eerste stap gezet in de wereld van zorginnovatie. Het project dat Gelderse Vallei nu op het oog heeft draait volledig om machine learning en heeft als voornaamste doel bijdragen aan de kwaliteit van zorg. “We willen aan de hand van machine learning heropnames gaan voorkomen. We gaan een model ontwikkelen met data uit het verleden, waarmee de kans voorspeld kan worden dat patiënten heropgenomen zullen worden. Op basis van deze informatie kunnen artsen patiënten tijdig behandelen”, legt Westerink uit.

Lees het volledige klantverhaal