Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

SaaS doet het gewoon

De software werkt altijd

Nog niet zo heel lang geleden werd software helemaal ‘huisgemaakt’ en specifiek gericht op het organisatietype. Tegenwoordig is het veel logischer om een kant en klare oplossing aan te schaffen. Microsoft 365 neem je gewoon als dienst af, net zoals Netflix. Je hoeft je nergens meer druk om te maken, want ‘het werkt gewoon’. Dat heeft wel consequenties voor de IT-organisatie.

De traditionele IT zoals we die jaren geleden kenden, is aan het verdwijnen. Waar vroeger software vaak specifiek voor een bepaalde organisatie werd gemaakt, is standaardisatie vandaag de dag the way to go. IT-managers vragen ons vaak hoe ze zelfs nóg verder kunnen standaardiseren, want dat is wat veel klanten willen, met name in het onderwijs en de zorg. Ze willen volledig ontzorgd worden.

Het is tegenwoordig ook veel logischer om een kant en klare oplossing aan te schaffen, dan voor maatwerk te kiezen. En als je die software als dienst afneemt, hoef je je over de techniek geen zorgen meer te maken, want het werkt gewoon. Dat is hoe wij SaaS, Software as a Service zien: software als dienstverlening, waarmee we het voor IT-managers allemaal een stuk eenvoudiger maken.

Kroket uit de muur

Want eenvoudig is het natuurlijk. We noemen SaaS ook wel eens de kroket uit de muur: het is in een ommezien geregeld en je kunt er meestal direct gebruik van maken. IT-managers krijgen dan ook vaak SaaS-verzoeken vanuit de organisatie, omdat mensen veel meer tech-savy zijn dan vroeger en clouddiensten zelf privé gebruiken.
Er schuilt ook een gevaar in als dit soort verzoeken worden genegeerd, omdat het risico dan reëel is dat mensen het ‘zelf wel even regelen’. Een mooi voorbeeld dat we vaak zien, is het gebruik van een clouddienst als Dropbox. Daar kunnen mensen in de organisatie heel gemakkelijk gebruik van maken. Maar Dropbox past misschien helemaal niet binnen het IT-beleid van de organisatie.

Wat betekent de versaasing voor de IT-organisatie?

De huidige SaaS-tijd brengt voor ICT’ers dus ook de nodige uitdagingen met zich mee en dit is ook iets waar wij vanuit Wortell bij helpen. Om te beginnen kunnen wij in kaart brengen welke SaaS-oplossingen er allemaal actief zijn binnen de organisatie – waar de IT-afdeling wellicht helemaal geen weet van heeft. Vaak zijn deze cloudoplossingen heel gemakkelijk te rationaliseren en terug te brengen tot een aantal standaarden die wél passen bij het bedrijf. Vanuit Wortell denken we hier graag over mee en het liefst al aan de voorkant, als het gaat om beleid en visie.

Want wat betekent de versaasing voor de IT-organisatie? Daar moet je ook goed naar kijken. Welke mensen werken binnen de IT-organisatie? En kunnen zij ook op een andere manier worden ingezet, of is er behoefte aan andere competenties? De rol van de traditionele applicatiebeheerder raakt nu namelijk overbodig. SaaS ‘doet het gewoon’ en dat is waar je voor betaalt, net zoals bij Netflix – TV as a Service.

Zo werkt het ook met SaaS-oplossingen binnen de organisatie. Het werkt en dus kun je je aandacht verleggen naar de eindgebruikers en de interne klantvragen oplossen. Wat wil de eindgebruiker er nu echt mee doen, in plaats van dat je je bezig houdt met zorgen dat de applicatie technisch werkt.

“Daar ligt nu dus een enorme meerwaarde voor de IT-afdeling: meer toegevoegde waarde leveren naar de eindgebruikers en nog beter inspelen op de behoeftes en vragen van de ‘interne klant.”

Cultuurverandering

Het vergt vaak wel een cultuurverandering binnen de IT-organisatie, want sommige mensen binnen IT zullen zich onthand voelen, of zelfs in gevaar gebracht. Dat is niet zo gek natuurlijk. Ineens is dat waar ze zich jaren mee bezig hebben gehouden overbodig. Veel van de IT-managers die we spreken willen SaaS daarom ‘voorzichtig’ en ‘stap voor stap’ introduceren, want straks lopen mijn mensen weg. En ze stellen ons vragen als ‘hoe kunnen we onze applicatiebeheerders een andere rol geven, of kunnen we ze om laten scholen’? Kortom, hoe transformeer je naar een regieorganisatie. Waar begin je?

Grote impact

Wortell helpt organisaties met het plannen van IT transformaties en te kijken wat er nodig is om de huidige rollen en expertise om te vormen naar de rollen en expertise die nodig is in het SaaS-tijdperk. Het biedt vaak ook meer mogelijkheden om mensen vanuit de businessafdelingen erbij te betrekken.
Van groot belang is dan ook om voor goed change-management te zorgen. We noemen dit adoptie. Enerzijds hebben we het dan over de adoptie van de nieuwe techniek door de eindgebruiker, maar bijna nóg belangrijker is het adopteren door de IT-organisatie zelf. De transitie van IT-organisatie naar een Regie-organisatie klinkt heel mooi, maar het heeft soms wel grote impact op mensen.

Wortell

Wij maken organisaties klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Zodat zij gemakkelijker hun werk kunnen doen. Overal, altijd en op elk apparaat.

Lees verder

 

Bezoek de website