Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe verbetert data-analyse de behandeling van dikke darm-kanker?

Data-analyse voor behandeling dikke darm-kanker

Slimme verzameling en analyse van data zorgt voor een betere uitkomst voor patiënten met dikke darm-kanker. Arts en onderzoeker Joost Huiskens van het Cancer Center Amsterdam vertelde er bevlogen over op het SAS Forum.

De dikke darm is het laatste stukje van het maag-darm-kanaal. En helaas ook het onderdeel waar bij veel mensen kanker wordt geconstateerd. In vijftig procent van de gevallen krijgt een patiënt met dikke darm-kanker uitzaaiingen naar de lever. Bij het Cancer Center Amsterdam (CCA) doen ze onderzoek naar deze en andere vormen van kanker. Het CCA is een samenwerkingsverband tussen de twee Amsterdamse universiteiten en heeft zo’n duizend werknemers op de loonlijst, waarvan ruim 500 onderzoekspromovendi. Een van deze onderzoekers is Joost Huiskens, die zich bezighoudt met een onderdeel van het project CAIRO5.

Geen consensus

Binnen het CAIRO5-project wordt onderzoek gedaan naar behandelingsstrategieën voor patiënten met uitzaaiingen van dikke darm-kanker in de lever. Je kunt deze patiënten indelen in drie groepen. Bij de eerste categorie is direct behandeling door middel van operatie mogelijk. Bij de tweede categorie wordt er na een chemo-behandeling gekozen om te opereren. En bij de derde categorie is er een geen genezende behandeling mogelijk. De behandelend arts bepaalt tot welke groep een patiënt behoort en welke acties er worden ondernomen. Er bestaat echter binnen de medische wereld geen consensus over de criteria. Zo blijkt ook uit een onderzoek onder zeven gerenommeerde chirurgen, die ieder dezelfde CT-scans onder ogen kregen, maar in sommige gevallen toch kozen voor een andere behandelwijze.

TrialApp

Een oorzaak hiervoor kan zijn dat het voor artsen moeilijk is om klinische studies uit te voeren of de gemakkelijk resultaten van andere onderzoeken te raadplegen. Dat is niet zo gek, want van een arts wordt verwacht dat hij het researchen combineert met dagelijkse werkzaamheden in een ziekenhuis. Bovendien verschijnen er jaarlijk zo’n 20.000 nieuwe studies, waardoor het vrijwel onmogelijk is om van de laatste bevindingen op de hoogte te zijn. Met TrialApp probeert Huiskens hier verandering in te brengen. Deze applicatie is een efficiënte database voor onderzoeksresultaten, die automatische up-to-date wordt gehouden. Ook kun je via de app direct contact opnemen met de onderzoeker en zit er zelfs een messenger-functie in.

Informatie omzetten naar kennis

Daarnaast is Huiskens samen met SAS bezig om via analyses van data betere uitkomsten voor patienten met dikke darm-kanker te realiseren. Er is technologisch nu veel mogelijk, zoals het genetisch profiel van de kanker door te tijd te volgen via analyse van het bloed van de patient. Alle onderzoeks- en patiëntendata moet op een goede manier worden gebundeld en omgezet naar kennis. Enerzijds om onnodige operaties en veeleisende therapieën te voorkomen. Anderzijds om een eenzijdig beleid te kunnen opstellen voor experts en chirurgen. Het project is nog in volle gang, maar de eerste resultaten zijn zeer hoopgevend.

Bekijk hieronder de gehele presentatie van Joost Huiskens op het SAS Forum.