Tussen wereldrecord en voor het donker binnen

8 January 2018, 11.51afbeelding Tussen wereldrecord en voor het donker binnen

Nederland loopt voorop met digitalisering van de zorg. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de onafhankelijke zorg-ICT organisatie HIMSS Europa. Dat is een goed bericht. Toch kom ik ook wel eens bij zorgorganisaties die duidelijk achterblijven bij het peloton. Het is heel mooi dat sommige instellingen bij wijze van spreken de marathon in minder dan drie uur lopen, maar laten we vooral de deelnemers niet vergeten die al blij zijn dat ze überhaupt in beweging zijn. Die eerder in dagen dan in uren denken bij het voltooien van een marathon.

Lees verder

Bits en bytes in plaats van handen aan het bed?

21 December 2017, 13.47afbeelding Bits en bytes in plaats van handen aan het bed?

Het is verleidelijk om je bij het begrip digitalisering in de zorg te verliezen in technologische vergezichten over de inzet van robots, virtual reality en big data. Maar laten we ons liever richten op de doelmatige inzet van digitalisering in de zorg. Hoe zorgen we ervoor dat zorgverleners en de mensen op kantoor efficiënter, prettiger en flexibeler kunnen werken?

Lees verder

AVG en de zorg, een droomkoppel

1 December 2017, 13.47afbeelding AVG en de zorg, een droomkoppel

U kent dat wel, van die datingshows waarin op basis van allerlei wetenschappelijke en minder wetenschappelijke kenmerken twee mensen aan elkaar gekoppeld worden. In de basis zijn dan alle ingrediënten aanwezig om van de koppeling een succes te maken. Toch is het dan echt nog aan beide partners om er ook iets moois van te maken. De zorgsector en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn wat ons betreft zo’n droomkoppel.

Lees verder

De blitse schoenen van de nieuwe minister van VWS

6 November 2017, 10.00afbeelding De blitse schoenen van de nieuwe minister van VWS

In het regeerakkoord zijn onder het toch al weinig meeslepende motto Vertrouwen in de toekomst, weinig visionaire plannen te vinden over robotisering, big data of virtual reality in de zorg. Het enige echt spannende zijn vooralsnog de schoenen van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees verder

Zorg en AVG: Onderneem nu actie, maar raak niet in paniek

19 October 2017, 11.46afbeelding Zorg en AVG: Onderneem nu actie, maar raak niet in paniek

Vorig jaar werd de Meldplicht Datalekken van kracht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg in het eerste jaar van de meldplicht bijna 5.700 meldingen binnen. De zorg was daarbij ruim koploper. Bijna 30 procent van de meldingen betrof een organisatie in gezondheidszorg en welzijn en die kregen van de AP een waarschuwing. De Meldplicht Datalekken is een opmaat naar de nieuwe Europese privacywetgeving die volgend jaar ingaat. Vanaf dat moment zijn de regels strenger en de straffen zwaarder. Hoogste tijd dus om in actie te komen.

Lees verder